Årets beste bøker 2019
Aftenposten, Vårt Land, Klassekampen, Adresseavisen, Dagbladet,
VG, Dagsavisen og NRK har kåra årets beste bøker.
JON FOSSE:
SEPTOLOGIEN I-II. DET ANDRE NAMNET
«Samtidsmystikeren Jon Fosse drar på med sjubindsverk. Jeg gynger meg gjennom strømmen av setninger uten punktum, om Asle og Asle, kunsten og alkoholen. Å lese Fosse gjør man fortrinnsvis med kroppen.»
– Erik Engblad, Vårt Land
«Rik og varm Fosseroman, hvor særlig møtene mellom kunstneren Asle og naboen, bonde og gammelungkar Åsleik, er et høydepunkt i forfatterskapet»
– Terje Eidsvåg, Adresseavisen
«Septologien oppleves som en vev av kjære Fosse-motiver og tilstander, satt inn i en samlende ramme av den aldrende forfatterens livssyn og livsfølelse. Hans repetitive stil er vekselvis fabelaktig og frustrerende.»
– Ingunn Økland, Aftenposten
«Om lengsel, mørke og en biltur inn i livets speilkammer. I en bokhøst full av sluggerutgivelser står Fosse som den soleklare vinneren»
- Elin Kittelsen, Klassekampen
OCEAN VUONG:
NATTHIMMEL MED KULEHÒL
«Sårt, melodisk og rørende om mangel på identitet, forholdet mellom far og sønn, og det å være på utsiden av samfunnet fra Amerikas nye litterære sensasjon, den andre debutanten noensinne til å bli tildelt T.S. Elliot-prisen.»
– Kristian Wikborg Wiese, Vårt Land
AGNES RAVATN:
DEI SJU DØRENE
I Adresseavisen er Dei sju dørene på både topplista for generell skjønnlitteratur og krim.
«Krim må ikke nødvendigvis være ren underholdningslitteratur. […] forener krimromanens krav om et mord og en løsning med høye kunstneriske ambisjoner.»
– Ole Jacob Hoel, Adresseavisen
«Det er så gøy når smarte folk for lov til å være smarte i bøker»
– Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen
HALLGEIR OPEDAL:
HEIM. EI VANDREHISTORIE
«En sann svir; et litterært oppkomme, et stykke Norge og en søken etter identitet.»
– Andrew Kroglund, Vårt Land
MARIANNE GRETTEBERG ENGEDAL:
PØLSETJUVEN
«Det er ikke lov å stjele. Men hva skal man gjøre når man er født tjuv? Pølsetjuven er en fortelling om å våge å være seg selv og å følge sitt indre moralske kompass selv om det koster. Marianne Gretteberg Engedal leverer i sin debutbok et frodig galleri av herlige personligheter kombinert med utsøkt fargebruk og mengder av artige detaljer.»
– Karen Frøsland Nystøyl, Vårt Land
«En helt fantastisk bok om å tørre å være den man er – et tema som kan være like aktuelt både for barn og voksne. Jeg spår at den blir en klassiker!»
– Katrine Judith Urke, Dagbladet
LAURA DJUPVIK:
HJARTET ER INGEN LOGRANDE HUND
«Tittelen, et sitat fra den greske tragedien «Elektra», reiser spørsmålet om man kan se for seg et annerledes liv, løsrevet fra fellesskapet.»
– Tom Egli Hverven, Klassekampen
ERLEND KAASA:
MEN IKKJE MARIA
«Eg har fått veldig sans for thrillere på tampen av året og da har me altså Erlend Kaasa med boka Men ikkje Maria om ein au pair som kan meir enn å forføre familiefaren»
– Marta Norheim, NRK P2
AHMET ALTAN:
EG FÅR ALDRI SJÅ VERDA IGJEN
«En hyllest til livet, litteraturen og til fantasiens frigjørende kraft. Skrevet i Erdogans tyrkiske fengsel av en som ikke lar seg bure inne»
– Janneken Øverland, Klassekampen
KARI STAI:
JAKOB OG NEIKOB. STORMEN
«Årets bok tar opp forbruk og klimaendringer på særegent vis, og gir tankepåfyll til både liten og stor. Kari Stais fargepalett er nydelig avstemt. Jeg får lyst til å flytte inn i den.»
Kristine Isaken, VG
ELENA FERRANTE:
FRANTUMAGLIA
«Som underlag for eitt av dette tiårets suverent viktigaste forfattarskap, er denne boka ikkje til å vere forutan»
– Janneken Øverland, Klassekampen
MAGNHILD BRUHEIM:
AVLYST PÅ GRUNN AV SORG
«Det kommer som lyn fra klar himmel når Eline blir dumpet av kjæresten. Hvordan kan han plutselig finne seg en annen? Det er ikke bare Eline som utsettes for store prøvelser i denne boken. Kjærlighetssorg, svik, vennskap, omsorgssvikt og overlevelsesvilje er sentrale temaer i denne fine fortellingen.»
– Anne Cathrine Straume, NRK