Storsuksess for «Oskar og eg»
Sidan Maria Parrs Oskar og eg vart lansert i august, har boka hausta knallgode kritikkar og blitt trykt i nytt opplag. Ho har blitt tildelt Brageprisen og Nynorsk barnelitteraturpris, og fått nominasjonar til Nordisk råds barnelitteraturpris og Bokhandlerprisen. 

I Oskar og eg møter vi storesøster Ida og veslebror Oskar. Det er Ida som fortel historia, men den viltre og eigenrådige Oskar speler stadig hovudrolla i forteljingane hennar. Det handlar om lengten etter ein trampoline, om elvesafariar i vårsola og forsvunne vampyrar i haustmørket. Om hytter som er mindre enn ein hugsa, og cupcakes-kioskar som er finare enn forventa, om forandring og sakn, om melis og mold. Og om leik på lat og på ekte.

Maria Parr har skrive ei fartsfylt og varm høgtlesingshistorie om det å vekse til og sjå livet i eit anna lys enn ein gjorde før. Oskar og eg er ein hyllest til kvardagen, til søskenforhold og til alle dei plassane vi er.

Åshild Irgens (f. 1976) har illustrert boka. Ho er utdanna ved Kunsthøgskulen i Oslo og School of Visual Arts i New York. Irgens har illustrert ei rekkje barnebøker og lettlesbøker, blant anna Maria Parrs Tonje Glimmerdal. Hausten 2018 fekk ho den italienske litteraturprisen Premio Samarelli for illustrasjonane til Tonje Glimmerdal.


Les eit utdrag frå den fine grunngjevinga til Bragepris-juryen:

«Maria Parr har en egen følelse og et eget språk for å beskrive opplevelsen av å være barn. Hun skjuler ikke raske replikker eller gleden ved å være ny i livet. Her er det høy temperatur og såre vendinger tett sammenfiltret, språk friskt som sjøsprøyt, rasende som tordenvær og mykt som sommervind som kommer etter hverandre. På denne måten gjenspeiler språket livet, og storesøster Ida gjenspeiler seg selv i lillesøster Oskars verdensforståelse, som er ny hver dag. Gjennom stor fortellerteknikk fra den lille hverdagen fremmer Parr fantasi, tilhørighet, mestring og vekst når hun lar Ida observere barndommens essens gjennom Oskar. På denne måten blir «Oskar og eg» en fortelling som glir tidløst rett inn i vår egen samtid.»

Frå grunngivinga til Nordisk råd:

«Forholdet mellom selvstendighet og avhengighet er et gjennomgangstema i boka. Å prøve, feile, mestre og streve utgjør viktige erfaringer barn gjør seg gjennom barndommen. Men de trenger også en trygg havn som de kan søke seg til for trøst og omsorg. I Parrs univers er det barnets følelser, funderinger og observasjoner i hverdagslivet som står i sentrum. Livet og dagene skal oppleves og oppdages. Ida og Oskar er aktive, kreative og nysgjerrige aktører i sitt eget liv, og de kan fungere som rollemodeller for barn i dag, som ofte kan bli passive mottakere av andres kreativitet.»


Her kan du lese nokre sitat frå dei gode meldingane boka har fått:

«Maria Parrs nye barnebok er rent gull […] og Parr befester sin posisjon som en av de beste barnebokforfatterne her til lands.»
Kristine Isaksen, VG

«Ei Parr-bok i livet skulle alle ha!»
Anne Cathrine Straume, NRK

«Ny bok av Maria Parr - heldige alle som veks opp med slike forteljingar!»
Anne Marta Vinsrygg Vadstein, Nynorskbok
«Boka er som ein kakepose med alt som er godt: nære stadar, kjende scener, nye uttrykk og eit mylder av bilete, både i språket og i illustrasjonane.»
Janne Karin Støylen, Bergens Tidende

«Den vesle romanen Oskar og eg. Alle plassane vi er er rett og slett ein liten skatt.»
Karen Frøsland Nystøyl, Vårt Land

«Med sin nye barneroman syner Maria Parr og Åshild Irgens fram at det ikkje trengst stor dramatikk eller overordna konfliktar for å skape stor barnelitteratur.»
Ingrid Senje, Barnebokkritikk.no

«Maria Parrs nye barneroman er en hyllest til barndommens steder: lekehytten, gulvete i klesskapet, baksetet i bilen»
Guri Fjeldberg, Aftenposten

«I Oskar og eg skjer det helt vanlige ting med helt vanlige barn. Men Maria Parr tegner opp et stort univers i den lille bygda deres»
Silje Bekeng-Flemmen, Klassekampen


Vil du lese eit utdrag frå boka?